top of page

10 דרכים לפיתוח חוסן אצל ילדים בעת מצבי חירום

חוסן מוגדר כיכולת של הפרט להתנהג באופן אדפטיבי בעת משבר או בעקבות הפרעה כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת, כאשר הוא מתפתח מתוך עשייה ומשמעות. כל פעולה, קטנה ככל שתהיה, יכולה לחזק את תחושת המסוגלות וההתמודדות.


מצורפת רשימת פרקטיקות קטנות שאפשר לעשות יחד עם הילדים כדי לסייע להם וגם לנו לפתח חוסן בימים המורכבים הללו.


1.     לקרוא סיפור בו הדמות מתמודדת עם אתגר, שוחחו עם הילדים על הרגשות של הדמות ועל הפעולות שביצעה. ובפרט קריאה חוזרת בספר ספציפי לבקשת הילדים. החזרתיות מהווה עוגן.


2.     לשחק במשחקי קופסא ביחד עם הילדים - בכל משחק קופסא טוב יש אתגר, ברגע שהילדים מתאמנים בחשיפה לאתגרים קטנים והתמודדות איתם הם מתנסים בנשיאת תסכול ובהתמודדות איתו. כמובן שחשוב להגיש משחקים תואמי יכולת ולא להקשות על הילדים, שכן הצפה רגשית תביא לתוצאה הפוכה. תשמרו על חוסר איזון קוגניטיבי נכון.


3.     שימוש בטכניקות להרגעה - תרגול נשימות עמוקות, מדיטציה, מיינדפולנס, דיבור חיובי - מה שמתחבר לכם. זה באמת עובד, רק תחליטו להתמסר. בעת צור מיידי בהרגעה אפשר להשתמש בתרגיל חמשת החושים (5 דברים שאני רואה / שומע/ מריח / מרגיש - מסייע בוויסות)


4.     להתחבר לרגש ולדבר על רגשות עם הילדים. הימנעו מ ״לא נורא, הכל בסדר״ ותנו לגיטימציה לכל קשת הרגשות והתחושות.


5.     להתחבר לכוח - כלי נהדר שמצריך תיווך. להחזיר את הילדים לסיטואציה בה הם התמודדו עם קושי ולהדגיש בשיח איך הילדים התמודדו עם האתגר. להעלות למודעות זיכרון חיובי זה ממחיש את הכוחות לעבור גם את הקשים שמלווים את המצב הנוכחי.


6.     לעודד לעצמאות - לא לעשות עבור הילדים פעולה שהם יכולים לבצע בעצמם. חוסר בתלות = ביטחון עצמי. תנו להם להכין כריך, לסדר את המיטה, לקפל כביסה וכו׳.


7.     מגע - חיבוק זה תמיד נכון! משדר למוח שאתה אהוב ושמור. עם ילדים צעירים אפשר לשכלל את המגע ו״להכין מהם כריך״ וכך אנחנו גם מלטפים, מבצעים לחיצות בעוצמות שונות ועוטפים. כל ילד ובמידה שמתאימה לו.


8.     סדר יום - כמה שזה נשמע נדוש, אבל ילדים שואבים ביטחון ושגרה מיצירת סדר יום וזה עוזר להם להתמודד עם השינויים החיצוניים.


9.     הכרת תודה - גם בתוך כך הכאוס שאנחנו מרגישים שקיים כאן ננסה למצוא לפחות 3 דברים טובים (גם אם הם קטנים) ונגיד עליהם תודה. אפשר כאן לשלב גם כתיבה.


10.  פעילות גופנית - תרקדו, תתאמנו, תשחררו אנרגיה ותחזקו את הגוף. כשהמוח מקבל אנדורפינים (נוירוטרנמיטור שמשתחרר במוח בזמן פעילות גופנית) הוא שמח ומצב הרוח עולה.

 

עוד קצת והמצב הזה ייגמר. תחזרו לעדכן במה התנסיתם ביחד.


ואם אתם רוצים לקחת עוד צעד קדימה וללמוד איך אפשר לפתח חוסן באמצעות כלים פרקטים שיסייעו לפיתוח חוסן רגשי ומנטאלי - תציצו בתכנית הדיגיטל שלנו. יש גם הטבה ייחודית לשנה החדשה ולזמן מוגבל.







Comments


bottom of page